Jest to szybka i smaczna opcja dla tych, którzy lubią dostosowywać przepisy do własnych upodobań kulinarnych ;-)
Składniki:
- chleb tostowy
lub każdy inny,
- żółty
ser w plastrach (jeden plaster na jedną zapiekankę), jako dodatek można
użyć także mozzarelli lub sera pleśniowego,
- jajka
(ilość zależy od tego jak bardzo lubisz jajka),
- przyprawy
wedle uznania, obowiązkowo sól i pieprz,
- masło,
- wędlina
(może być boczek parzony w plastrach),
- ulubione
warzywa np. podgotowane różyczki brokuła bądź surowa papryka,
Przykryj blachę do pieczenia folią aluminiową. Chleb
posmaruj z dwóch stron masłem, ułóż go na folii i przykryj plasterkiem
wędliny. Jajka wbij do naczynia i rozbij (jak na omlet). Dodaj sól i
pieprz, i usmaż na maśle omleta, którego następnie pokrój w ćwiartki i
ułóż na zapiekankach. Na samej górze połóż żółty ser w plastrach (mozzarelle
lub ser pleśniowy) oraz warzywa, które lubisz najbardziej. Tak
skomponowane zapiekaneczki, włóż do piekarnika na 10-15 minut i piecz w
temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz