niedziela, 6 listopada 2016

Zapiekaneczki z jajkiem



Jest to szybka i smaczna opcja dla tych, którzy lubią dostosowywać przepisy do własnych upodobań kulinarnych ;-)

Składniki:
  • chleb tostowy lub każdy inny,
  • żółty ser w plastrach (jeden plaster na jedną zapiekankę), jako dodatek można użyć także mozzarelli lub sera pleśniowego,
  • jajka (ilość zależy od tego jak bardzo lubisz jajka),
  • przyprawy wedle uznania, obowiązkowo sól i pieprz,
  • masło,
  • wędlina (może być boczek parzony w plastrach),
  • ulubione warzywa np. podgotowane różyczki brokuła bądź surowa papryka,

Przykryj blachę do pieczenia folią aluminiową. Chleb posmaruj z dwóch stron masłem, ułóż go na folii i przykryj plasterkiem wędliny. Jajka wbij do naczynia i rozbij (jak na omlet). Dodaj sól i pieprz, i usmaż na maśle omleta, którego następnie pokrój w ćwiartki i ułóż na zapiekankach. Na samej górze połóż żółty ser w plastrach (mozzarelle lub ser pleśniowy) oraz warzywa, które lubisz najbardziej. Tak skomponowane zapiekaneczki, włóż do piekarnika na 10-15 minut i piecz w temperaturze 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz