niedziela, 6 listopada 2016

Pierogowe wariacje



Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej 500,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 120 ml oleju,
  • około 400 ml bardzo gorącej wody,
  • jajko,

Farsz:
  • 2 kg ziemniaków,
  • puszka kukurydzy,
  • 250 g białego sera,
  • 2 bloczki serka topionego,
  • vegeta, pieprz,
  • 2 cebule,

Łączymy ze sobą mąkę, sól, jajko i olej. Następnie po trochu dodajemy gorącej wody. Uważajcie aby się nie poparzyć!!! Wyrobione ciasto dzielimy na porcje, które rozwałkowujemy i wykrajamy szklanką kółka.

Z farszem jest już trochę więcej przygotowania ;-) ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przepuszczamy przez praskę do miski. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do ziemniaków. Następnie wsypujemy kukurydzę, biały ser i serki topione. Doprawiamy vegetą i pieprzem, wszystko mieszamy.

Ulepione pierogi gotujemy, można je oczywiście na koniec podsmażyć :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz