Składniki na
ciasto:
- 1 kg mąki pszennej 500,
- 2 łyżeczki soli,
- 120 ml oleju,
- około 400 ml bardzo gorącej
wody,
- jajko,
Farsz:
- 2 kg ziemniaków,
- puszka kukurydzy,
- 250 g białego sera,
- 2 bloczki serka topionego,
- vegeta, pieprz,
- 2 cebule,
Łączymy ze sobą mąkę, sól, jajko i olej.
Następnie po trochu dodajemy gorącej wody. Uważajcie aby się nie
poparzyć!!! Wyrobione ciasto dzielimy na porcje, które rozwałkowujemy i
wykrajamy szklanką kółka.
Z farszem jest już trochę więcej przygotowania ;-) ziemniaki
gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przepuszczamy przez praskę do
miski. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do ziemniaków.
Następnie wsypujemy kukurydzę, biały ser i serki topione. Doprawiamy vegetą i
pieprzem, wszystko mieszamy.
Ulepione pierogi gotujemy, można je oczywiście na
koniec podsmażyć :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz