Składniki:
- 2,5 kg
jabłek,
- 2,5
szklanki mąki pszennej,
- 250 g
masła,
- 3
łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki
cukru pudru,
- 5
jajek,
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki (można także
zetrzeć na tarce na dużych oczkach) i prażymy. Dodajemy cukier i cynamon do
smaku. Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia i masło, które
siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy żółtka, cukier i szybko ciasto
zagniatamy. Gdy ciasto będzie już wyrobione dzielimy na dwie części w stosunku
60/40. Mniejszą część zamrażamy, większą rozkładamy w formie wyłożonej papierem
do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 190 stopni
przez około 15-20 minut na złoty kolor. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka.
Z białek ubijamy pianę dodając cukru pudru, po czym wykładamy ja na jabłka.
Zamrożone ciasto ścieramy na tarce. Całość pieczemy przez 30-40 minut w
temperaturze 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz